Izbira primernega led traku

Ko se odločamo o nakupu led trakov za osvetlitev prostorov lahko naletimo na več vprašanj na katera vam bomo v tem članku poskusili odgovoriti in vam kar najbolje svetovati.

Kakšen je naš namen naše razsvetljave?

Namen osvetljave je lahko dekorativen, ustvarjanje ambienta ali osvetljevanje prostorov. Eden od načinov, kako pravilno izbrati moč traku je tako, da enostavno primerjamo moč 1m traku z nvadno svetilko, primerjavo lahko najdete v opisih led trakov. 

V spodnji tabeli so nasveti kako izbrati pravilno moč traku:

Navedeno moč vam svetujemo za dekorativno razsvetljavo v kombinaciji z drugimi svetili. Led trak takšne moči oddaja šibko svetlobo.2,4 W/m Led trak
Navedena moš led traku vam omogoča razsvetljavo stopnic, ograj in istalih objektov, kjer ne potrebujemo visoke svetilnosti.4,8 W/m do 7,2 W/m
Navedena moč led traku vam omogoča razsvetljavo delovnih površin, prostorov v hiši, zunanjih objektov.9,6 W/m do 28,8 W/m

Led trak za zunanjo uporabo ali notranjo?

V naši ponudbi lahko najdete led trakove za notranjo uporabo(IP20) in vodoodporne(IP60). Vodoodporne led trakove izberemo, če jih nameščamo zunaj, so izpostavljeni tekočinam ali vlagi. 

Vodoodporni led trakovi so izdelani tako da imajo na površini traku silikonski premaz in tako ščitijo dijode in vezje pred vodo in vlago. Te vrste trakovi niso odporni na druge snovi, ki krožijo po zraku npr. prah, na takšnih trakovih se prah zelo rad nabira saj je silikonska prevleka nekoliko lepljiva.

Uporaba led traku za notranjo uporabo je priporočljiva kadar vemo da bod led trak gorel dlje časa(več kot 9 ur skupaj), saj sej trak brez silikonske prevleke veliko manj segreva kot tisti z prevleko.

Kako izbrati barvo traku?

Barva LED traku - hladno bela

Barva LED traku - nevtralno bela

Barva LED traku - toplo bela

Hladno bela barva led traku sveti kot bela barva z modrim odtenkom. Barvo lahko primerjamo z barvo avtomobilske xenon žarnice. Hladno bela barva ne privlači mrčesa, kar pomeni da jo priporačamo za uporabo zunaj.

Nevtralno bela barva nima posebnih lastnosti ali odtenkov, ima pa najboljšo svetilnost izmed belih barv led trakov.Primerna je za uporabo v bivalnih prostorih saj ne moti oči.

Toplo bela barva led traku sveti kot bela barva z rumenim odtenkom. svetloba je podobna barvi svetlobe klasične žarnice. Primerna je za uporabo v bivalnih prostorih saj ne moti oči.