Kako izbrati ustrezno led žarnico?

Pri nakupu nove ali zamenjavi stare klasične razsvetljave je potrebno upoštevati, da ta zadosti osvetli površino in prostor, ter da ustreza našim vizualnim čutom. Ker pa se LED tehonologija sveskozi razvija in ponuja novitete, je težko izbrati najbolj primerno oprema za razsvetljavo. V naši ponudbi lahko najdete kvalitetne in najnovešje izdelke s področja led razsvetljave po prijaznih cenah.

Menjava klasične žarnice z LED žarnico

Za menjavo klasičnih žarnic z LED žarnicami priporočamo da si najprej ogledate, kakšno podnožje ima vaša stara žarnica. Oznako podnožja ponavadi najdete na sami žarnici ali an originalni ebalaži žarnice. Vrste pondožji: E14,E27,GU10,MR16,G4,G9, ... Priporočamo tudi da si ogledate primerjalno tabelo moči klasičnih žarnic z LED žarnicami in tako ne spreminjate moči svetlobe.

Klasična žarnica oddaja toplo belo barvo svetlobe, ter osvetljuje kot 360°. Led žarnica ima to možnost da oddaja tudi druge barve svetlobe, kor so: hladno bela, toplo bela, nevtralno bela. Diode v žarnici so v osnovi zgrajene tako da osvetlijo kot 120°, kar pomeni da je v žarnici nameščenih več diod, ki osvetlijo kot 360° in tako dosežejo enak učinek kot klasična žarnica vendar veliko bolj varčno.

Enota kelvin(K) predstavlja temperaturo barve svetlobe, ta podatek ponavadi najdemo v opisu žarnice ali na embalaži sijalke. Klasične žarnice z žarilno nitko ponavadi oddajajo toplo belo barvno svetilnosti 2700K do 3400K in so primerne za uporabo v prostorih, kjer se zadržujemo tekom dneva(dnevna soba, spalnica,...). Prednost LED žarnice je v tem, da lahko doeže veliko večje temperature barve in brez težav razsvetljuje tudi prostore, kot so garaža, delavnica, kuhinja,... S povečevanjem barvne temperature dodajamo odtenek modre barve, z zmanjševanjem pa rdečo barvo svetlobe. 

V primeru da hočemo zamenjati halogensko žarnico z LED žarnico je potrebno preveriti ali je ta halogenska žarnica že bila priključena na kakšen pretvornik/napajalnik, saj ta ni primeren za priklop LED žarnice. Napajalnik je potrebno ustrezno zamenjati z takšnim, ki ustreza novi LED žarnici. LED žarnice tipa MR11, MR16, G4 in tiste, ki delujejo na napetosti DC12V in se ponavadi uporabljajo v domovih, hotelih, lokalih in imajo ti priključki standard 230V je za pravilno delovanje potreben ustrezen napajalnik/pretvornik. 

Barva svetlobe

Barva LED žarnic - hladno bela

Barva LED žarnic - nevtralno bela

Barva LED žanic - toplo bela

Hladno bela barva led žanice sveti kot bela barva z modrim odtenkom. Barvo lahko primerjamo z barvo avtomobilske xenon žarnice. Hladno bela barva ne privlači mrčesa, kar pomeni da jo priporačamo za uporabo zunaj.

Nevtralno bela barva nima posebnih lastnosti ali odtenkov, ima pa najboljšo svetilnost izmed belih barv led žarnic.Primerna je za uporabo v bivalnih prostorih saj ne moti oči.

Toplo bela barva led žarnice sveti kot bela barva z rumenim odtenkom. svetloba je podobna barvi svetlobe klasične žarnice. Primerna je za uporabo v bivalnih prostorih saj ne moti oči.

Kot svetilnosti

Pri izbiri kota svetilnosti je potrebno biti pozoren kje imamo žarnio nameščeno in kakšen je njen namen. Kor primer: LED žarnica z kotom svetilnosti 60° je do dvakrat močnejša kot tista z kotom svetilnosti 120° pri isti moči žarnice. Obe sta primerni za razsvetlljavo zunaj in znotraj, vendar žarnico z mnajšim kotom priporočamo kadar osvetljujete pisalne mize, jedilne mize, delovne površine, prostor za branje, ...).

Moč žarnice, kako možno žarnico potrebujem?

Svetilnost žarnice naj bi bila sorazmerna s močjo žarnice, vendar to vedno ni realnost, saj imamo an držišču veliko različnih žarnic, ki so bolj ali manj kvalitetne. Največ kar lahko naredimo če nismo prepričani v kvaliteto žarnice je to, da v opisu ali na etiketi preverimo kakšno svetilnost ima žarnica. v naši ponudbi imamo LED žarnice z od 60lm/W do 80lm/W, na tržišču pa obstajajo tudi žarnice z slabšo svetilnostjo. Podatek o svetilnosti je pogosto zlorabljen v škodo, kupca, vendar ga je možno izmeriti le z profesionalno opremo.